Wanneer zijn mijn loopschoenen aan vervanging toe?

Heb jij de berekening al eens gemaakt voor jezelf? Waar moet je rekening mee houden?  Neem even de tijd om jouw loopschoenen uit de kast te halen en overloop samen met ons de aandachtspunten!


Hoeveel KM'S hebben jou loopschoenen al op de teller?
Over het algemeen geldt de regel dat je na 800 kilometer tot maximum 1000 kilometer een loopschoen moet vervangen. Jouw loopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures. Wanneer je weet hoeveel kilometer je ongeveer in een week aflegt, kun je bepalen hoeveel weken je ermee door kunt lopen.

Om je een indicatie te geven: Loop je 25 kilometer in de week? Dan kun je zo’n 40 weken met jouw loopschoenen doen.


Heb je zelf al eens in tussentijd het slijtagepatroon gecheckt van jouw loopschoenen? Doen!

Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Daarnaast kun je kijken naar rimpels in de tussenzool, dat is een teken dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan. Houd er rekening mee dat de buitenzool minder snel verslijt dan de dempende werking aan de binnenzijde!


Geef jij jouw loopschoenen wel voldoende rust?

Wist je dat jouw loopschoenen ook rust nodig hebben na een training? En het minimum 48 uur duurt tot jouw loopschoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd? Wanneer je hetzelfde paar loopschoenen kort na elkaar zwaar belast zal de demping het sneller begeven en jouw de nodige ondersteuning niet meer kunnen bieden, dan wanneer je jouw loopschoenen wel de nodige rust zou gunnen.


Om je een indicatie te geven: Vanaf 3 loopbeurten per week, doe je er goed aan om minimum 2 paar loopschoenen af te wisselen.


Verouderingsproces


Jawel, de kwaliteit van jouw loopschoenen nemen ook af terwijl ze in de kast staan.

 Het probleem is dan niet de slijtage, maar het verouderingsproces van het materiaal. De loopschoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af.

 Wist je dat elk jaar de kwaliteit van een ongebruikte loopschoenen met zo’n 10 procent afneemt?


Good to know: Hou deze tip ook in het achterhoofd als je een nieuw paar loopschoenen koopt, om dezelfde reden, let er dan ook op dat het niet een jaren oud model betreft (die al jaar en dag in de winkelrekken liggen) en ga daarom altijd voor een recent model!

Denk je nieuwe loopschoenen nodig te hebben? Kom vrijblijvend langs en breng je oude paar hardloopschoenen mee. Het slijtage patroon kan ons namelijk inzicht geven in de nieuwe loopschoenen die je nodig hebt!

 

in Blog
Aanmelden om een reactie achter te laten
Pluk de dag met Sylvie