5 tips voor lopen in warm weer

Tijdens de zomer kan het kwik al eens hoge temperaturen aangeven. Maar hoe ga je als loper nu om met die warme omstandigheden? Hoe wapen je je het best tegen de hitte? Wij geven je alvast enkele tips.

1.   PLAN JE DAG

Vermijd een training om het warmste moment van de dag, en dat is tussen 12u00 en 15u00.  Sta een uurtje vroeger op en begin ’s ochtends al vroeg aan je training, voor zonsopgang. Wil je toch ’s middags trainen? Zoek dan het bos op. Het bladerdek weert de warme zonnestralen en geeft een aangename koelte.

2.   BESCHERM JE HUID

Draag een zonnecrème SPF 50, breng deze elke 2 uur opnieuw aan en na het sporten. Vooral op je gezicht, nek, schouders en je armen. Ook een zonnebril is aangeraden, want de UV stralen kunnen op termijn je ogen beschadigen. 

3.   DRAAG GEPASTE KLEDIJ

Kies voor een lichte ademende sportstof met een goede vochtregulatie. Ook de kleur van je kledij kan een grote rol spelen in warm weer. Zwart neemt warmte net op, terwijl wit de warmte afstoot. 

4.   PAS JE AFSTAND EN INTENSITEIT AAN

Het is een feit dat in hoge temperaturen sporten zwaarder is, stem hier dus ook je training op af. Loop wat trager, train een paar kilometers minder en las wat meer pauzes in.

Je lichaam werkt harder om vocht af te scheiden waardoor je hartslag hoger ligt. Door te luisteren naar je lichaam en jezelf niet te pushen, houd je jezelf in topconditie.

5.   HYDRATEREN, HYDRATEREN, HYDRATEREN 

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar ook ééntje die maar al te vaak vergeten wordt.

Zeker in deze hitte is het noodzakelijk om je genoeg te hydrateren, aangezien je wat extra zweet, scheidt je lichaam meer vocht af en moet je dus extra vocht opnemen. 


in Blog
Aanmelden om een reactie achter te laten
Louis Naeyaert: De militaire triatleet